Barnrum – en inredningsguide med allt du behöver tänka på

Inred barnrummet

Att få barn innebär ofta en stor omställning med allt vad det innebär för familjen. Den nya personen ska få en mysig plats att bo och ha sina saker. När man inreder ett barnrum kan man verkligen låta fantasin flöda. Vad ska man tänka på när man inreder ett barnrum? Vilka fallgropar kan man undvika? Hur inreder man ett barnrum så att det blir så mysigt som möjligt men också inbjuder till lek? Och hur kan man förvara alla leksaker så att det blir så lättstädat som möjligt? Vi reder ut allt du behöver veta!

Hur skapar man ett mysigt barnrum?

Fundera på vilka minnen du vill att ditt barn ska ha med sig. Vilka minnen har du från ditt rum som du vill ta med dig? Finns det några detaljer eller färger som betyder något speciellt för dig? Fanns det någon kompis som hade ett rum du var avundsjuk på?

Bebisrum

Allteftersom barnet växer kommer barnrummet att behöva anpassas. Nya behov och önskemål kommer uppkomma. Räkna därför med att barnrummet kommer behöva anpassas flertalet gånger under barnets uppväxt. När man går i väntans tider är det många som boar och fixar redan under graviditeten. En sak som kan kännas avlägsen i början men som är bra att ha med sig är att ett spädbarn snabbt kommer in i krypåldern. Tiden går snabbt och plötsligt är barnet inte så litet längre. Försök att främja barnets kreativitet och barnens intressen snarare än egen smak. Vad tycker ditt barn om att göra? En del vill pyssla medan andra vill ha stor yta på golvet för att kunna leka. Rummet ska främja lek och bjuda in till både lek och vila.

Måla barnrum

Att välja vilken färg barnrummet ska ha är inte alltid så lätt. Fråga barnet vilken färg som föredras. Ofta väljer de en stark färg vilket kan ge ett för intensivt uttryck. Välj istället en pudrig nyans av färgen med en lugn bas så att andra detaljer kan ta plats i inredningen. Då är det också enklare att förändra rummet med tiden. Om ni väljer att inreda rummet med en ljus färg kan det vara fint att bryta av med något mörkare i inredningen som en mönstrad matta eller någon möbel av trä.

Tapet till ett barnrum

För att inte behöva göra alltför stora förändringar när nya önskemål på färg uppkommer kan det vara en idé att inreda rummet med en fondtapet eller fondvägg. Denna kan sedan uppdateras några år senare när barnet fått andra preferenser. Det blir då inte ett alltför stort ingrepp att byta tapet eller måla i en annan färg, men gör stor skillnad för rummets uttryck. Ett annat knep för att ändra rummets intryck med små medel är att måla lister och fönsterkarmar i fina färger.

Hållbara barnrum

Undvik att tapetsera med barnets favoritfigur från en film eller bok eftersom favoriter snabbt kan ändras. Vill barnet absolut ha en detalj med favoriten rekommenderar vi att istället välja ett påslakan, örngott med tryck, eller en prydnadskudde. Välj möbler som håller i många år och förändra istället med dekorationer. Fundera hur rummet kan fungera när barnet blivit tonåring och kan ändras med enkla medel. Köp inte nytt, det mesta går att hitta på auktioner eller på loppisar. Är det en specifik möbel du är ute efter kan du sätta en bevakning. Bra för både plånbok och planet. Naturliga material hör hemma i barnrum.

Inred i barnets nivå

Utgå från barnets ögonhöjd när du inreder barnrummet. Sätt hyllorna i barnets nivå så att det själv kan ta fram leksakerna eller böckerna och (kanske viktigast) sedan kunna hjälpa till att städa undan. Ställ dig på knä i rummet för att få samma perspektiv som barnet har. Detta gör det enklare att kunna planera och möblera rummet så att det passar barnet på bästa sätt.

Mysigt barnrum

Satsa på en stor mysig matta som är skön och inbjudande att sitta på när det är dags för lek. Häng upp en stor lampa i taket så att det skapas ett blickfång när man kommer in i rummet. Glöm inte bort att se till att det finns bra belysning i rummet. En läslampa vid sängen och en skrivbordslampa vid arbetsplatsen. Komplettera gärna med mindre ljuspunkter som en liten bordslampa i fönstret eller en ljusskulptur. Se till att alla lampor är barnsäkra och att ingen sladd sitter löst. Glöm inte bort belysningen så att det går att se bra när man leker och samtidigt kan bli mysbelysning när det är dags att varva ned. Ljusslingor ger rummet extra karaktär och skapar det där extra myset.

Myshörna barnrum

Skapa gärna ett litet krypin eller koja någonstans i rummet där barnet kan leka eller ligga och titta i böcker. Inred med kuddar och mjuka detaljer, mixa olika mönster på textilierna. Sätt upp en boklist i barnets höjd och förvara de populäraste böckerna så att barnet själv kan bläddra i böckerna. Det blir också en fin inredningsdetalj som samtidigt är praktisk. Har man plats i rummet är en soffa mysig att ha för bokläsning. Är det samtidigt en bäddsoffa kan den användas om kompisar sover över när barnet är lite större.

Myshörna barnrum

Fåtölj till barnrummet

Många barn tycker inte om att leka själv i sitt rum utan vill helst ha sällskap. Det kan därför vara bra med en fåtölj eller soffa så att man kan slå sig ned i den. Fåtöljen kan sedan användas vid sagoläsning.

Sovrum till barn

Något man inte tänker på innan man får barn är att barnet gärna vill att man ligger med i sängen vid nattning, men också under natten vid mardrömmar eller för samsovning. Det kan därför vara värt att investera i en större säng med en bredd på 105 cm eller till och med 120 cm istället för 80 eller 90 cm som blir trångt. Att sova gott är värt mycket! Förutom att föräldrar får plats i en större säng så kan även mjukisdjur och mysiga kuddar få plats. Ett annat tips för att maximera sömnen är mörkläggningsgardiner som stänger ute så mycket som möjligt av solljuset.

Inred luftigt

I barnrum vill man gärna skapa en fri yta på golvet så att det är inbjudande till lek, vilket gör att man med fördel kan möblera längs med väggarna. Övermöblera inte, utan se till att det känns luftigt.

Förvaring barnrum

Bra förvaring är A och O i ett barnrum. Det bör alltid finnas tillräckligt med plats för att stimulera till städning. Håll ordning genom att förvara leksakerna i öppen och dold förvaring i olika korgar, lådor och askar som snabbt slukar småsaker som lego och andra småprylar. Använd dig gärna av stängd förvaring så upplevs barnrummet inte lika plottrigt och rörigt med många olika leksaker i olika färger och material. En garderob eller byrå för klädförvaring, hyllor för böcker och leksaker. Dold förvaring gör att barnrummet upplevs lugnare och gör att barnet enklare kan komma till ro om kvällarna. Förvara korgarna och lådorna så att barnen själva kan nå dem, annars kommer de alltid vara beroende av att någon vuxen kan komma och hjälpa till.

barnrum förvaring

Smart förvaring

Märk upp med bilder på vad som förvaras i korgen eller lådan istället för med text, så kan barn som inte lärt sig att läsa veta vad som hör hemma var. Under sängen kan man ha lådor med hjul på som slukar många leksaker. En knopplist är en fin detalj där man kan hänga upp utklädningskläder och väskor. Genom att använda formstarka hyllor, korgar eller bokställ blir förvaringen en del av inredningen.

Skrivbord till barn

När barnet når skolåldern brukar många vilja ha ett skrivbord för att kunna sitta och arbeta med lego eller pyssla ifred. Idag finns många smarta skrivbordslösningar som inte tar så mycket plats. En anslagstavla där barnet själv kan sätta upp teckningar och andra fina saker.

barnrum
Barnrum med ultraljudsbild tavla från My Family Poster

Dekorera barnrum

Rama in barnets teckningar eller inred med personliga posters, exempelvis en ultraljudsposter som är ett fint minne av den allra första bilden på barnet och som skapar fina konversationer om hur det var när barnet låg i mammans mage. Väggbonader ger en ombonande känsla.

Leave a Comment