Vardagsrum inspiration: 5 tips

Ett inspirerande vardagsrum som bjuder in till givande möten är målbilden för många när det kommer till att planera inredning och möblemang till vardagsrummet. Här hittar du många bra tips på hur du lyckas med både färgsättningen och inredningen i ditt vardagsrum!

vardagsrumsinspiration
Inspiration vardagsrum med fina detaljer. Bildkälla: Stoltsmide

Rätt färgsättning för ditt vardagsrum

Inred ditt vardagsrum med bas- och accentfärger för att skapa kontrast och harmoni i rummet. Basfärgen är vanligtvis den dominanta färgen i vardagsrummet och vad många väljer som väggfärg. Hit hör de mer harmoniska och avkopplande färgerna som vitt, grått, beige eller en dämpad kulör med mycket svärta. Accentfärgernas roll är att skapa kontrast till basfärgerna och ge mer liv till vardagsrummet. De kan både gå ton-i-ton med basfärgerna eller komplettera dem.

En harmonisk och avkopplande oas, eller livfullt och energigivande? Vi påverkas på olika sätt av färg och därför är det viktigt att inte ha för bråttom när du inreder till vardagsrum. Var däremot inte för rädd för att tillsätta färg till ditt vardagsrum för att skapa en ombonad, varm känsla i rummet. Ett tips är att använda sig av ett färgschema när du söker efter matchande färger. Utgå från de färger du dras till och försök sedan att hitta kompletterande färger som kommer att ge ditt vardagsrum ett lyft.

Skärma av och skapa nya ytor i rummet

Planlösningen har stor betydelse för upplevelsen av ditt vardagsrum. Den stora, öppna planlösningen spås vi sakta lämna bakom oss i takt med allt dyrare kvadratmetrar och elpriser. Istället vill vi ta vara på hemmets alla kvadratmetrar och inreda på ett mer praktiskt sätt. Avskärmning är ett för många outnyttjat knep för att skapa nya rum och vrår, samtidigt som du bevarar den öppna planlösningen. Här finns det många olika alternativ att välja mellan som gardiner och draperier, till smarta bokhyllor och skärmväggar. Söker du en mer bestående lösning är en glasvägg med dörr ett bra tips. De går även att göra som skiljevägg om du exempelvis behöver göra plats för ett barnrum och har en fantastisk förmåga att släppa igenom ljus samtidigt som de skapar en känsla av rymd.

Så möblerar du vardagsrummet på bästa sätt

Många skulle nog påstå att soffan är vardagsrummets viktigaste möbel som ger oss tid till både avkoppling och återhämtning. Valet av soffa är därför viktigt både när det gäller komfort, och som komplettering till den övriga inredningen. Börja med att se över ditt vardagsrums möjligheter och begränsningar. Vart ska soffan placeras och hur många sittplatser finns det behov av? Ett fel många gör är att de enbart ser till soffans mått i förhållande till väggen den ska placeras mot. Många missar däremot att ta hänsyn till soffans djup och blir då chockade över hur mycket plats soffan faktiskt tar när den väl placerats ut i vardagsrummet. Ett tips är därför att mäta och märka ut soffans mått på golv eller matta för att få en bättre helhetsbild av hur soffan kommer upplevas i ditt vardagsrum.

En annan viktig aspekt när du köper en ny soffa är att se till kvaliteten och hållbarheten. En kvalitetssoffa kommer att hålla längre och är oftast det bästa alternativet både för hälsa, miljö och plånbok.

vardagsrum_inspiration
Inspiration vardagsrum med glasvägg. Bildkälla: Stoltsmide

Tips på inredning till ditt vardagsrum

Ett av de bästa tipsen för att inreda ett vardagsrum är att addera textilier till rummet. Gardiner, mattor och kuddar är relativt billigt att investera i och de kan med fördel bytas ut efter säsong för att skapa en ny känsla i rummet. Lager på lager är ytterligare ett knep du kan ta till. Kombinera olika gardinlängder, mixa form och färg på kuddar och dekorera med bordslöpare och bordstabletter. Var inte heller rätt för att blanda olika material för att ge mer liv till rummet.

Den rådande trenden med posters har många fördelar då du enkelt kan byta ut motiven för att tillsätta något nytt i vardagsrummet. Förutom tavlor gör sig även speglar väldigt bra i vardagsrum då de reflekterar ljuset från både fönster och tv. En spegelvägg med olika former och storlekar kan även bli en läcker inredningsdetalj som kompletterar den övriga inredningen på ett dekorativt sätt.

Belysning till vardagsrum

Med rätt belysning skapar du en stämningsfull känsla i ditt vardagsrum som fyller olika funktioner. Börja med att först belysa där du måste ha bra ljus, till exempel en läslampa intill soffan, men funktionsljuset innefattar även en bra taklampa. Därefter är det dags att tillsätta det så kallade stämningsljuset som innefattar alltifrån bordslampor till stämningsfulla ljuslyktor i fönster och soffbord. Avsluta sedan med allmänljus som integrerad belysning i skåp och bokhyllor, eller över en tavla. En fördel är också att investera i olika dimmerfunktioner som hjälper dig att skapa rätt stämning i vardagsrummet. Dimmern hjälper dig att reglera ljuset efter dagsrytmen vilket gör vardagsrummet till en extra trivsam plats. Med dagens teknik kan du även styra mycket från din smartphone så du helt kan koppla av i ditt vardagsrum.

Leave a Comment